Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Leven in Zutphen

Leven in Zutphen

500e bezoeker op steiger Nieuwstadskerk

7 feb.
Door: Gemeente Zutphen
Op zaterdagmiddag 3 februari beklom de 500e bezoeker (met familie) de steiger van de Nieuwstadskerk. De gelukkigen waren de families Schulz en Van ’t Klooster. Wethouder René Sueters verraste hen met bloemen en kaartjes voor de Musea Zutphen.

Zij hadden in de krant en op Facebook gelezen dat ze op de steiger konden kijken. Nu was het mooi weer, dus besloten ze te gaan. Ze vonden het super. Alexander Schultz, die sinds vorig jaar als huisarts werkt bij de Rozenhof vertelt. “We zijn nog nieuw in de stad, dus we hebben van bovenaf alles bekeken; de highlights, de school…”.

Gids Paul Goedheer nam de groep mee naar boven. Hij vertelde onderweg over de kerk, de restauratie, de klokken en het uitzicht. De kinderen waren vooral onder de indruk van de klokken, die de gids ook nog even liet luiden.

Werkzaamheden aan de kerk
De Nieuwstadskerk, ook bekend als de St.-Janskerk, is bijna 8 eeuwen oud. De buitenkant heeft restauratie nodig. Een deel van de leien dakbedekking wordt vervangen, samen met het loodwerk en de goten. Ook worden een aantal glas-in-loodpanelen, de galmborden en metsel- en voegwerk hersteld. Voor de werkzaamheden is voor de kerst een steiger rond de toren geplaatst. Iedere zaterdag kunt u de steiger beklimmen. Zo kunt u met eigen ogen de werkzaamheden zien én van het uitzicht genieten.

Openingstijden steiger
De steiger is iedere zaterdag open van 11.00 tot 15.00 uur, tot het einde van de werkzaamheden in april. De minimumleeftijd is 8 jaar. Vrijwilligers begeleiden de bezoekers. Zij vragen iedereen een bijdrage van € 5 voor de restauratie. Bij winters weer en bij harde wind is de steiger gesloten.

Veel bezoekers
Al meer dan 500 mensen beklommen de steiger. Ook bezoeken bijna dagelijks schoolklassen de steiger en het “educatiecentrum” er vlakbij.

Wethouder Sueters vindt het prachtig dat dit mogelijk is. „Meestal mag je niet op een bouwplaats komen. Ik ben er trots op dat we het monument in ere herstellen. Ook de Walburgiskerk wordt nu gerestaureerd. Hierdoor wordt het merk Zutphen nog mooier.”

Foto: gemeente Zutphen

Deel dit bericht

of kopieer deze url: